Coaches, allemaal coaches

Misschien zag je het de afgelopen tijd wel in het nieuws voorbijkomen. De wildgroei aan coaches. Aangezien ik zelf als coach werk, gaat dit mij aan het hart. Want het klopt. Er is een wildgroei aan coaches! Aan de ene kant natuurlijk hartstikke mooi. Maar aan de andere kant ook wel heel eng. Want hoe weet je of je de juiste zorg krijgt?

Waarom werken als coach?

Ik ben coach geworden omdat ik vanuit meerdere hoeken kennis heb gemaakt met de geestelijke gezondheidszorg in Nederland. Ik weet hoe het is om hulp nodig te hebben, om niet de juiste hulp te vinden en ook hoe het is om wel de juiste hulp te krijgen. Ik heb meegemaakt wat er gebeurt wanneer de hulp faalt. En wanneer het te laat komt. Maar ook het effect wanneer je de juiste persoon treft, die je raakt zoals geen ander je weet te raken.

Wat mij zelf heel erg op viel, was hoeveel tijd er tussen kan zitten bij het vragen om hulp en het daadwerkelijk krijgen van hulp. Bij mij bijvoorbeeld was dit veel te lang, waardoor ik uiteindelijk in een erg diep dal kwam te zitten. Iets wat totaal niet nodig was geweest, als er naar mijn hulpvraag geluisterd was. Of wanneer ik eerder begeleiding had gekregen.

En die begeleiding hoeft echt niet direct een psychotherapeut te zijn. Vaak voel je al voor het te laat is, dat iets niet helemaal lekker zit. Je zit niet goed in je vel, je slaapt slecht of je voelt je wat verdrietiger dan normaal. In de meeste gevallen zie je het dan niet zitten om gelijk naar de GGZ te stappen of een psycholoog in te schakelen. Dan kan het wel fijn zijn om naar een coach te gaan. 

Dat is dan ook de reden dat ik coach ben geworden. Om er te zijn voor mensen, vóór ze zo diep zitten dat een psychotherapeut nodig is.

Coach kiezen

Alleen met die wildgroei van coaches wordt dit niet makkelijker. Want welke coach is geschikt voor jou? Er zijn zoveel verschillende soorten coaches. Welke moet je kiezen?

Het is hierbij belangrijk om te luisteren naar je gevoel. Je hebt coaches die meer werken als therapeuten. Deze gebruiken veelal dezelfde methodes als bijvoorbeeld een psycholoog. Je hebt ook creatievere coaches. Sommige werken met kunst, met creatief bezig zijn of met bijvoorbeeld wandelen. Je hebt coaches die zich specifiek richten op een bepaald werkgebied. Zoals rouw, depressie, kinderen, of hooggevoeligheid. Voor iedereen is er wel een coach. Er zijn coaches bij die opleidingen hebben gedaan. Maar er zijn ook coaches die puur uit ervaring werken. Of natuurlijk uit beide. 

Kies er een waar jij je goed bij voelt. Bij de meeste zal een kennismakingsgesprek gratis zijn. Op die manier ontdek je of de werkwijze en de coach jou ligt.

Hoe jij als persoon bent, jouw voorkeuren en jouw hulpvraag bepalen wat voor coach jij nodig hebt. Is iedere coach voor jou geschikt? Dat vind ik lastig om te beantwoorden. Want iedereen kan zichzelf zomaar een coach noemen. Maar dat betekent nog niet direct dat je dit ook bent. Het helpen van mensen is geen sinecure. Je kan het leven van iemand veranderen. Doe je dit verkeerd, dan kunnen de gevolgen enorm zijn.

Wil je mensen begeleiden, écht begeleiden, en hun manier van denken en doen veranderen? Dan ben ik van mening dat je hiervoor je goed moet verdiepen in een aantal aspecten van zorg. Zelf vind ik het bijvoorbeeld heel belangrijk dat een coach in staat is om in te schatten om iemand zijn/haar hulp kan gebruiken. Of dat het meer heeft aan steun van een psychotherapeut.

Onderscheiden

Wat onderscheidt mij van al die coaches die er tegenwoordig zijn? Om te beginnen heb ik ervoor gestudeerd. Ik heb geleerd onderscheid te maken tussen de mensen die ik wel kan helpen en de mensen die andere zorg nodig hebben. Dat houdt o.a. in dat ik bij persoonlijke coaching altijd eerst informatie wil hebben over een persoon en eventueel eerdere therapieën en/of begeleiding. Zodat ik in kan inschatten of ik geschikt ben om die persoon te helpen.

Als jouw probleem te ‘zwaar’ is voor mijn vakgebied, zal ik samen met jou gaan kijken wat wel bij jou past. Ik kan je de juiste adressen en telefoonnummers geven. En zal, als dit nodig is, jou hierin begeleiden. Er zijn nou eenmaal situaties waar je beter bij een psycholoog voor terecht kan of bij je eigen huisarts. Dit is ook het geval als je al eerder gediagnosticeerd bent voor een aandoening waarbij je onder begeleiding bent (geweest) van een psychotherapeut.

Naast mijn basis opleiding tot coach, heb ik mij verder gespecialiseerd door het doen van vervolg trainingen en cursussen. Hier zal ik ook niet mee stoppen, aangezien ik het belangrijk vind om bij te blijven met eventuele ontwikkelingen in mijn vakgebied. Ik heb ervoor gekozen om mij te richten op emoties. Iets wat we allemaal hebben, maar wat je erg tot last kan zijn. In dit vakgebied studeer ik steeds verder. Zodat ik constant het hoogste niveau van zorg kan bieden. 

Daarnaast heb ik mij aangesloten bij een beroepsvereniging. Niet iedere coach kan zich hierbij aansluiten. Alleen diegene die een aantoonbare relevante opleiding hebben gevolgd worden toegelaten. Ik ben aangesloten bij het CAT, Collectief Alternatieve Therapeuten (www.catcollectief.nl). Dit is een multidisciplinaire beroepsorganisatie voor alternatieve therapeuten, zoals coaches. Door mij hierbij aan te sluiten, toon ik aan dat ik betrouwbaar en geschoold ben.

Welke coach jij ook mag kiezen, zorg ervoor dat je gevoel erbij goed is. Het gaat om jou, en jij verdient de allerbeste zorg!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *