Irritaties

Vandaag had ik een leermoment voor mezelf. Een moment waarin duidelijk werd dat ik nog steeds teveel last had van anderen. Waardoor ik het toe sta dat een ander kan bepalen hoe ik mij voel. Terwijl als je mindful bent je juist niet oordeelt. Je blijft bij je eigen waarheid, bij je eigen gevoelens, zonder te oordelen over iets of over een ander.

Precies wat ik dus niet aan het doen was. Want ken je dat? Zo’n persoon in je omgeving waar jij je op momenten ontzettend aan kunt irriteren. Dat je echt denkt van: “Waarom doe je dat nou?!” en dat jij je vervolgens boos voelt of andere negativiteit ervaart. Iets waar je helemaal niets aan hebt. Want die persoon zal zich echt niet anders gedragen omdat jij zijn of haar gedrag stom vindt.

Zo iemand kwam ik vandaag dus ook weer tegen. Die gedroeg zich volledig buiten mijn eigen normen en waarden om, waardoor ik geirriteerd raakt en het gedrag afwees. Ik voelde mij boos op diegene, want hoe kan die zich nou zo gedragen! Hoe stom kon ie zijn! Ik raakte bozer en bozer. Terwijl ik mij daarvoor nog heerlijk ontspannen voelde. Ik was lekker in de tuin bezig en helemaal nu in mijn element. Tot ik mij liet beïnvloeden door het gedrag van die ander.Na een half uurtje ongeveer had ik opeens door wat ik aan het doen was. In plaats van te genieten van de tuin, was ik in gedachten alleen maar bezig met die persoon. Ik stond toe dat mijn nu overgenomen door diegene. Mijn hele humeur liet ik verpesten door iets waar ik totaal geen controle over heb en ook niet over wil hebben. 

Dus waarom stond ik dat toe? Omdat mijn hoofd veel liever met die drama bezig was. Want je hoofd, of beter gezegd je ego, houdt van drama. Drama is leuk. Want door drama van een ander kun jij je beter voelen. Want jij gedraagt je niet zo. Als er 1 ding is wat je ego wilt, dan is het belangrijk gevonden worden! 

Gelukkig had ik het door. En dat is het mooie van emotiemanagement en mindfulness. Want op een bepaald moment ben je in staat om te herkennen wanneer je ego aan het woord is. Wanneer deze zich belangrijk wil voelen. Vroeger zou ik de hele dag en soms zelfs meerdere dagen hiermee bezig zijn gebleven en mijn frustratie en irritatie alle kanten op gespuwd hebben. Nu werd ik mij bewust van mijn gedachten en de negatieve spiraal die het probeerde op te wekken.

Door weer terug te komen bij mezelf, door even kort te focussen op mijn ademhaling, kon ik het loslaten. Het lukte mij om mijn ego toe te spreken en te zeggen dat ik niet mee doe met zijn drama. Wat die persoon doet, moet die lekker zelf weten. It’s not my f*cking problem! Ik leef mijn eigen leven, niet dat van een ander.

En nu? Nu zit ik heerlijk relaxed aan de keukentafel te werken. Mijn humeur is weer prima en ik ben weer helemaal in mijn eigen nu.

Wil je dit ook kunnen? Meld je dan aan voor mijn online programma Mindfulness. Hierin leer je hoe je je ego kunt herkennen en hoe je dit soort irritaties kunt loslaten. Kijk voor meer informatie op www.sanctity.nl/mindfulness

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *