Herinneringen

Hoe ga je om met herinneringen, wanneer ze elke keer heftig binnen komen? Niet iedereen ervaart dit hetzelfde. Ik kan het heel heftig ervaren, heel verschillend als mijn man. En ook mijn meiden zijn hier verschillend in.


Verlies

In de afgelopen jaren hebben wij als gezin al heel wat verlies mee mogen maken. Verlies wat ons direct geraakt heeft, maar ook verlies in de directe omgeving. De een een stuk pittiger dan de ander. Herinneringen die je altijd mee zal dragen. En op zich is dat geen probleem. Je denkt terug aan de fijne tijden die je met iemand hebt gehad en daar kun je blij van worden. Maar zo werkt het bij mij niet.

Natuurlijk word ik blij van die goede herinneringen. Alleen ervaar ik meestal dan ook de heftige emoties die voelbaar waren bij het afscheid. Het verdriet, de vertwijfeling, de onmacht, en ga zo maar door. En ik ervaar ze alsof het de dag van gisteren was. Het maakt niet uit hoeveel jaren al voorbij zijn. Ik word er door overspoeld. Alle emoties van die periode knallen er met dezelfde intensiteit in als toen. Niet echt fijn.


Emotie

Bij mij wisselt het enorm hoe ik er mee om ga. Op de momenten die het zwaarst zijn, toon ik weinig emotie. Behalve thuis, in stilte. Ik heb dan altijd het gevoel dat ik sterk moet zijn, voor de anderen. Best raar eigenlijk. En later kan het op de raarste momenten erin knallen.
Een paar jaar geleden is mijn oma overleden. Op een respectabele leeftijd van 105. Het was gewoon haar tijd. En toch raakt dat verdriet mij nog steeds. Op de vreemdste momenten kan het mij overvallen. En het stomme is dat het dan net zo vers voelt als vlak nadat ze is overleden.


Hooggevoelig

Inmiddels heb ik geleerd dat het de hooggevoeligheid is. Dat niet iedereen herinneringen zo vers kan ervaren. Ik heb heel veel jaren gedacht dat iedereen het zo voelt. Dat dit normaal is. Tot ik de juiste coach trof. Die legde mij uit waarom ik dit had en dat niet iedereen het zo ervaart. En toen snapte ik mijn man ook. Want hij heeft dat niet. Hij heeft zijn herinneringen zonder extreme emoties. Wanneer ik er dan ook last van had, snapte hij mij niet. Want waarom reageerde ik zo heftig op iets wat geweest is? Gelukkig weten wij nu van elkaar hoe het zit, maakt het soms een stuk makkelijker.


Spiegel

Mijn dochters lijken echter op mij. Vol van emoties die ze soms niet eens kennen, maar wel voelen. Herinneringen die er in knallen en de frustraties omdat ze niet snappen waarom ze het zo heftig voelen. Niet alleen het verlies van een dierbare heeft dit effect. Ieder ‘weet je nog toen’ moment kan het voor elkaar krijgen. Dat je niet snapt waarom ze opeens boos of verdrietig zijn, om vervolgens het hele verhaal te krijgen van een jaar geleden. 

Op zulke momenten zetten ze mij een spiegel voor. Want als moeder zeg ik dan dat het voorbij is en dat ze zich daar nu niet meer zo druk over hoeven te maken. Maar dat doe ik zelf ook. Ik kan mij jaren later nog boos maken om iets dat mijn man heeft gedaan. En precies zoals ik dat tegen mijn kinderen zeg, is dat niet nodig. Ik ben nog steeds aan het leren hierin.


Loslaten

Alleen hoe laat je dat los, wanneer het gevoel erbij hetzelfde is? Het maakt niet uit of het vijf jaar geleden was of gisteren. Het voelt voor mij hetzelfde. Bij mij lukt het inmiddels redelijk. Door mezelf te vertellen dat het oud nieuws is. Maar ook door te mediteren. Door mij even op de ademhaling te focussen, kan ik de emoties de baas worden. Ik voel het nog wel, maar ik laat het sneller los. Het is een gevoel van toen, niet van nu. 

En nee, het lukt mij niet altijd. Maar ook ik ben het nog aan het leren. Gelukkig kan ik mijn meiden er al wel in gaan begeleiden. Zodat zij er hopelijk eerder mee om kunnen gaan dan dat ik dat heb kunnen doen.


Mindfulness

Door meer te zijn in het nu kan ik veel beter onderscheid maken of wat ik voel echt is, of dat het bij een herinnering hoort. Door mindfulness in mijn dagelijks leven toe te passen heb ik ontdekt hoe ik dit kan doen. Om in het nu te zijn, om de emoties te ervaren die bij het moment horen en niet bij het verleden. Hierdoor ervaar ik zoveel rust in mijn hoofd en kan ik veel beter omgaan met die herinneringen. Omdat ik het resultaat zo verbluffend vond, want wat bracht het een rust, heb ik mij er verder in verdiept. Ik heb cursussen gevolgd, trainingen en alles zelf uitgeprobeerd. Zodat ik nu ook in staat ben om anderen hiermee te helpen. Want hoe mooi is dat! 

Herken jij jezelf in deze tekst en zou je er graag hulp bij willen hebben? Neem dan contact op voor de mogelijkheden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *