Iedereen is uniek!

Iedereen is anders. Hoe vaak krijgen we dat niet te horen? Iedereen is anders en toch willen we vaak dat iedereen hetzelfde is. Of we denken dat wat goed is voor ons, ook goed is voor de ander. We verwachten dat ze hetzelfde reageren omdat jij dat ook zo zou doen. Onze verwachting van een ander is gebaseerd op onszelf. Stom eigenlijk. Want iedereen is uniek. Iedereen heeft een ander levensverhaal, een andere denkwijze en kijkt anders naar de wereld. Alles is persoonlijk gekleurd.


Tegenpolen

Zelf vind ik dit soms nog wel eens lastig. Dan vergeet ik dat er grote verschillen in kunnen zitten en raak ik geirriteerd omdat een ander, niet hetzelfde ervaart als ik. Stom natuurlijk. Want iedere dag merk ik hoe verschillend het kan zijn. Want als er twee tegenpolen zijn, dan zijn het mijn dochters wel.

Mijn oudste houdt van regels, van orde en van regelmaat. Als iets anders gaat, dan raakt ze van slag. Grote groepen vind ze afschuwelijk. Ze geniet van rust, van lezen, van tijd voor zichzelf. Ze heeft een grote persoonlijke ruimte om zich heen en laat hier een enkeling in toe. Ze kropt prikkelingen op en heeft moeite ze tot uiting te brengen. Op veel vlakken lijkt ze ontzettend op mij. Alleen heb ik al heel wat jaren achter de rug waardoor ik mijn weg heb kunnen vinden hierin.

En dan heb je mijn jongste. Mijn kleine knuffel. Die heeft geen persoonlijke ruimte. Ze zit het liefst zo dicht mogelijk tegen je aan. Ze houdt van drukte, van verrassingen en is dol op aandacht. Kleren kriebelen en als het even kan trekt ze alles uit. Om vervolgens naakt door het huis heen te dansen. Geef je haar een standje, hoe klein ook, dan is ze enorm van slag. Alleen zijn is voor haar geen optie, die wil gezelschap. Wat dat betreft lijkt ze totaal niet op mij. En dat maakt het soms lastig.


Opvoeding

Twee heerlijke meiden. Twee verschillende temperamenten en op sommige dagen een uitdaging om op te voeden. Want wat voor de een werkt, werkt niet voor de ander. Dus ze tegelijkertijd iets uitleggen werkt vaak niet. Het moet individueel. Bij de oudste werkt duidelijkheid het beste. Simpele regels, die ze makkelijk op kan volgen. De jongste moet je geen regels geven, die heeft begeleiding nodig. Je moet het uitgebreid uitleggen. Het waarom, want, als, etc is een belangrijk onderdeel. En dan nog is het hopen dat ze het wel hoorde en niet in haar gedachten was afgedreven. Het is een dromer dat lieve meisje.

Voor deze mama is dat niet altijd even gemakkelijk. Hoe makkelijk en goed luisterend mijn meisjes ook zijn, ik lijk veel meer op mijn oudste. Ik snap volledig hoe zij het ervaart en waarom zij bepaalde behoeftes heeft. Dus is het makkelijk om haar op te voeden. Bij mijn jongste moet ik er over nadenken voor ik iets doe of zeg. En wanneer je zelf al overprikkeld bent, dan is dat niet altijd een optie.


Oogkleppen

Een aantal jaren geleden kreeg ik te horen dat ik hooggevoelig was. Ik heb toen heel snel geleerd hoeveel verschillen er tussen mensen zijn. Ik leerde veel beter te kijken naar mensen en hun verschillen. Ik leerde begrijpen hoe onze kijk en persoonlijkheid gekleurd wordt door alles in ons leven, inclusief genen. Want al die jaren ervoor raakte ik enorm gefrustreerd omdat niet iedereen mij snapte of dingen hetzelfde ervoer. We waren toch hetzelfde? Nee dus.

Nog steeds leer ik bij en ontdek ik hoe verschillend wij mensen allemaal zijn. Ik kan niet verwachten dat datgene wat ik ervaar, ook voor een ander geldt. Mijn beide meiden zijn ook hooggevoelig en toch zit er een wereld van verschil in ze. Want zo’n label zegt niet alles. Dat is maar een klein dingetje.


Ervaring

Iedere dag ervaar ik de verschillen en langzaamaan heb ik geleerd mijn vooroordelen los te laten. En niet dingen van mensen te verwachten wat ik vind dat ik kan verwachten. Ik heb de beste leerschool hiervoor, namelijk mijn meiden. Dag in dag uit leren ze mij iets nieuws. En het is genieten. Ze ervaren allebei de wereld enorm intens, maar waar de een liever wat wegkruipt van die intense wereld, wil de ander het liefst (naakt) er in rennen. Heerlijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *