Gegrepen door angst

Daar lig ik dan. Volledig in de grip van mijn misselijkheid. Volledig in de grip van mijn angst. Angst om te bewegen. Angst om te moeten overgeven. Angst vanwege de herinneringen.

Want weet je nog? Toen je zwanger was? Daar lag je in een donkere en stille kamer. Bevroren van angst. Want zodra je bewoog, al was het maar een centimeter, dan moest je rennen naar de wc. Zodra je je ogen open deed of iets probeerde te zeggen. Daar ging je weer, voor de zoveelste keer die dag. Je keel rauw, je maag allang leeg.

Angst. Voor je ongeboren kind. Angst. Voor jezelf. Angst. Voor je gezin.

En daar lig ik dan, weer volledig gegrepen door die angst. Ditmaal alleen maar vanwege een buikgriepje. Ik besef me dat het zo weer over zal zijn. Een dag, misschien twee. Toch neemt de angst het over. De herinneringen zijn te scherp, te rauw.

Eerder zou ik nu in paniek geraakt zijn. De angst zou gewonnen hebben. Maar niet vandaag, niet deze keer. Langzaam richt ik de aandacht op mijn ademhaling. Ik voel hoe ik de controle heb. Ik voel hoe mijn lichaam reageert.

Ik laat de herinneringen los. Die zwangerschappen zijn voorbij. Ik heb twee prachtige en gezonde dochters. Ik laat het heden gaan en keer terug in het nu. Nu heb ik alleen maar een buikgriepje. En ook al ben ik nu nog steeds hondsberoerd, de angst ben ik kwijt.

Zo’n trauma loslaten is niet altijd even makkelijk. Ik heb twee hele pittige zwangerschappen gehad. Zoals je kunt lezen weet de angst mij nog steeds te vinden. En ik denk dat ik dat ook altijd zal houden. Maar wat wel is veranderd, is de macht die de angst over mij heeft. Ik herken het nu en kan het loslaten. De ene keer binnen 10 minuten, een andere keer binnen 3 uur.

Ik accepteer de angst. Ik accepteer dat ik een trauma heb opgelopen. En mede daardoor kan ik mezelf accepteren. Want zonder die ervaring zou ik nu niet zijn wie ik ben. Met al mijn goede en slechte dingen. En wie ik ben is goed genoeg.

Ík ben goed genoeg!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *