Controleverlies

Ken je dat? Het leven lijkt jou te leiden, in plaats van andersom. Alles komt tegelijk, je hebt zoveel taken dat je niet meer weet waar je moet beginnen. Dat is precies hoe ik mij een paar jaar geleden voelde. Ik was de controle kwijt. Er moest van alles gebeuren en ik leek van het ene naar het andere te rennen. En toch kreeg ik in die periode het compliment dat ik zoveel geduld heb. 

Overlevingsmodus

Geduld. Iets wat ik voor mijn gevoel momenteel juist niet heb. Door de hele zware zwangerschap van mijn jongste, zit ik nu nog steeds lichamelijk in een soort overlevingsmodus. Mijn lichaam zit dag in dag uit vol spanning en ik ben overprikkeld. Het is al sterk verbeterd, inmiddels ben ik al een paar jaar bezig met mijn eigen bedrijf. Daar ondervind ik dan ook geen problemen. Maar thuis, in de gezinssituatie lijkt geduld erg ver weg te zijn. Vooral wanneer mijn twee meiden en mijn man tegelijkertijd iets van mij vragen. Dan heb ik het gevoel direct op iedereen te moeten reageren. En dat is juist wat niet goed gaat. 

Geduld

Maar waarom dan wel dat compliment? Een paar jaar geleden kreeg mijn moeder de diagnose blaaskanker. Aangezien er eerst van alles onderzocht moest worden voor die diagnose officieel was, was dit een hectische tijd. Ik ging veel met haar mee naar het ziekenhuis en was er ook de dag dat ze geopereerd ging worden. De tumor ging er uit. Een hele spannende dag, voor zowel mijn moeder als voor mij. Mijn moeder was nooit eerder geopereerd, dus je kunt vast wel voorstellen hoe nerveus zij was! Daarnaast is ze een verstokte roker en een hele dag niet roken maakte de hele ervaring er voor niemand beter op. 

De dag van de operatie heb ik de hele dag in het ziekenhuis gezeten. Om mijn moeder gerust te stellen en om na afloop van de operatie te zorgen dat er een bekend gezicht was. Een lange dag. Toch had ik daar geen moeite mee. Er waren tijdschriften om te lezen, mensen om mee te praten, werk wat ik kon doen en een telefoon om me mee te vermaken. Op geen enkel moment was mijn geduld op. Ik had me erbij neergelegd dat ik daar mijn dag door zou brengen. Toen mijn moeder weer terug op de kamer werd gebracht kreeg ik dan ook dat compliment. 

Toegeven

Die dag kon ik mij er rustig aan toegeven. Ik was daar en nergens anders. Er werd niets van mij verwacht, ik had ervoor gekozen daar te zijn. Toch raar. Dat ik dan zoveel geduld heb, maar eenmaal thuis weer achter de feiten aanloop. Waarom lukt het mij in het ziekenhuis wel en kan ik thuis er niet aan toegeven? 

Heel wat jaren geleden heb ik een zware burn-out gehad. Ik werkte voor de baas en niet voor mij. Ik vond dat ik hard moest werken en niemand teleurstellen. Het woordje ‘nee’ kende ik niet. Door te vallen heb ik geleerd mijn grenzen aan te geven en dat ik werk voor mezelf. Ik ben de baas en niemand anders. In de periode met mijn moeder was ik dat even weer vergeten. Er moest van alles gebeuren, er stond van alles gepland. En op de een of andere manier dacht ik dat het een ramp was wanneer ik dit niet deed. Natuurlijk is dat geen ramp! Bovendien run ik dit huishouden niet alleen. Mijn man kan prima dingen doen en wat extra opruimen doet mijn kinderen ook geen kwaad. 

Rust

Eigenlijk is het best logisch dat ik de controle ben kwijtgeraakt. Het nieuws van mijn moeder kwam hard aan en zoiets laat je ook even de controle verliezen. Je bent dan toch in je hoofd met van alles en nog wat bezig.

Dat ik de controle kwijt ben geraakt vind ik geen probleem, het drukte mijn neus weer op de feiten. Denk aan jezelf, maak het niet te gek. Zorg voor adempauzes en geniet van momenten waarin niets moet. Ik ben mij daar weer bewust van en zie het als een leermoment. Het is heel gemakkelijk om jezelf voorbij te lopen en alleen maar bezig te zijn met wat moet. Terwijl het juist belangrijk is om te onthouden dat jij de controle hebt!

Nu

Inmiddels zijn we ruim 2 jaar verder en is mijn moeder ook al zo lang niet meer bij ons. Na die dag in het ziekenhuis ging het allemaal heel snel. Ondanks die zware periode kon ik wel redelijk de rust houden. Het is moeilijk om los te laten, om de controle niet vast te willen houden. Maar soms is loslaten het enige wat je nog kan doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *