Gelukkig zijn

Gelukkig zijn klinkt zo gemakkelijk. Maar kijk eens eerlijk bij jezelf. Doe je wat jou gelukkig maakt of ben je dat aan het doen wat een ander gelukkig maakt?

Focus op een ander

Jarenlang was ik vooral gefocust op het gelukkig maken van een ander. Ik dacht dat ik daardoor zelf ook gelukkig was. Ik voelde mij goed. Anderen waren gelukkig met mij, dus zou ik dat ook moeten zijn. Toch? Nee dus. Uiteindelijk brak ik en kreeg ik een enorme burn-out. Ik had alles gegeven voor een ander, zonder naar mijzelf te luisteren. Mijn wereld stortte in. Het voelde alsof ik was kwijtgeraakt wie ik was. Ik hielp graag een ander, ik stond altijd voor iemand klaar. Maar opeens bleek ik dat niet meer te kunnen. Ik moest voor mezelf kiezen. Wat voor mij ontzettend egoïstisch voelde.

Egoïstisch

Leren voor jezelf te kiezen is niet altijd even makkelijk. Niemand hoort graag nee. En opeens was dat wat ik regelmatig moest zeggen. Het voelde alsof ik enorm teleurstelde. Nee zeggen was voor mij 1 van de moeilijkste dingen om te doen. Dat gevoel van egoïsme maakte het voor mij vooral heel lastig. Ik had mij ontwikkeld als een persoon die nooit nee zei. In mijn hoofd deed je dat alleen wanneer je een egoïst was. En zo’n iemand was naar mijn mening in die tijd een ontzettend slecht persoon.

Leren nee te zeggen

Dus hoe leer je om nee te zeggen? Vooral door te doen. Want dan merk je dat het niet erg is. De wereld vergaat niet wanneer jij nee zegt. Al voelde dat soms wel zo. Vooral omdat niet iedereen het waardeert wanneer je opeens voor jezelf op komt. Dan leer je ook wie er wel voor je zijn en wie jou eigenlijk vooral aan het gebruiken waren. Ja, ik ben best wat ‘vrienden’ kwijt geraakt. Maar ik mis ze niet. Want doordat ik geleerd heb nee te zeggen, durf ik ook eerlijker naar mezelf te kijken. En mijn leven is een stuk relaxter zonder ze.

Blijven groeien

Het heeft heel veel oefening nodig om goed nee te kunnen zeggen. Het is belangrijk om naar jezelf te luisteren en bij jezelf af te vragen of je het gevraagde kan of niet. Maar ook om eerlijk te zijn. Zowel naar jezelf als naar de ander. Ik heb nog steeds dat ik regelmatig nee had moeten zeggen. Dan merk ik pas na afloop dat het teveel heeft gekost van mij. Wanneer je eenmaal nee durft te zeggen is het ook nog niet klaar. Je blijft er in groeien en ontwikkelen. Door te doen leer je. Pas dan weet je of je iets kan of dat het iets is waar je de volgende keer toch nee tegen moet zeggen.

Geluk

Ik heb inmiddels mijn geluk weer teruggevonden. Ik heb vaak nee moeten zeggen en vaak, voor mijn gevoel, mijn egoïstische hoed op gezet en gedaan wat voor mij het beste was. En ja, ik heb regelmatig een terugval. Dan doe ik wat een ander gelukkig maakt en niet mijzelf. Maar nu herken ik het en kan ik eerlijk tegen mezelf zeggen of ik verkeerd bezig ben of niet. Ik ben dichter bij mezelf gekomen en kan eerlijk zeggen: ik ben gelukkig.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *